Stora vinster

Det finns de som hävdar att det är meningslöst att spela på lotteri, då chansen att vinna är så mikroskopisk. Likväl är det varje gång någon som vinner. Det är lie som Tage Danielsson sade om kärnkraftsolyckan i Harrisburg: den var så osannolik så att den antagligen inte ens hände. Men hela poängen är att det ibland änder, och när det gäller lotteri så kommer ju någon garanterat att vinna, och denne någon kan vara du. En lott är heller inte speciellt dyr, och den potentiella utdelningen enorm. Men frågan är: vad ska man egentligen göra när man vinner hundratals miljoner kronor?

Ett exempel är de åtta köttförpackningsarbetare som 2006 vann 365 miljoner dollar tillsammans, runt 290 miljoner kronor per person. Av dessa åtta sade tre omedelbart upp sig från jobbet, medan övriga fortsatte som vanligt en tid. En av vinnarna sade att han skulle använda pengarna till att skaffa sig en utbildning i civilekonomi, vilket pengarna med största sannolikhet räckte till. Deras reaktioner sammanfattar ganska väl de olika sätt lotterivinnare brukar reagera på: en del fortsätter i stort sett som vanligt, andra ser vinsten som frihet att inte behöva arbeta mer, och ytterligare andra investerar pengarna på olika sätt.

En annan sida av storvinsterna är vad som händer sedan. Om man ska tro tidningarna, så slutar många storvinster i förskräckelse, med familjemedlemmar som slutar tala med varandra, och vinster som snabbt försvinner på grund av överdriven lyxkonsumtion. Och det är sant att sådana saker inträffar då och då, men det hör, faktiskt, till ovanligheterna. De allra flesta som vinner större summor lyckas hantera framgången. Det är frågan om inte alla olyckshistorier som blåses upp har sin grund i helt vanlig avundsjuka. Alltför många av de som inte vunnit blir lite gladare av att läsa om hur de som vann inte blev gladare för den sakens skull. Man kan fråga sig varför de ändå fortsätter att köpa lotter, om de ändå tror att allt kommer att gå fel om de vinner.