EuroMillions rekordvinnare

Den största jackpotten som vunnits i EuroMillions än så länge var på 190 miljoner euro, eller 148 drygt 148 miljoner pund, runt 1,6 miljarder kronor. Vinnarparet i fråga var Adrian och Gillian Bayford från Suffolk. Den 10:e augusti 2012 förändrades deras liv för evigt. Den progressiva jackpotten hade då hunnit växa till sig efter 14 dragningar utan vinst. När de såg dragningen, så trodde de också först att de glömt att köpa en lott, vilket som framgår inte stämde. Efter att ha dubbelkollat, trippelkollat och kollat några gånger till så gick sanningen upp för dem: de var numera miljonärer många, många gånger om.

Efter sin vinst så reagerade på samma sätt som säkerligen de flesta skulle göra i deras situation. De började fundera på saker de ville köpa, och Gillian bestämde sig för att säga upp sig från sitt jobb, på barnavdelningen på ett sjukhus. Adrian hade ursprungligen tänkt sig att fortsätta ungefär som vanligt, men kände sig tvungen att stänga sin musikaffär efter att alltför många börjat besöka den enbart för att försöka få en del av hans pengar. Men paret Bayford kan knappast beskyllas för att vara snåla. Lite mer än ett år efter att Gillian sagt upp sig från sitt jobb startade hon ett ”play centre” för barnen på orten, ”För tillfället finns ingenting för barnen här. Vi vill ge dem ett ställe att gå till”.

Ibland kan det kännas som de som vinner storvinster inte riktigt förtjänar dem, av olika anledningar. Kanske för att de är otrevliga, eller för att de helt enkelt slösar bort pengarna på en massa dumheter. Vad gäller paret Bayford är det dock svårt att vara avundsjuk; en vanlig familj som alltid haft svårt att få pengarna att räcka månaden ut befrias plötsligt från sina ekonomiska bekymmer, samtidigt som de inte tvekar att försöka göra världen lite bättre. Därmed dock inte sagt att de råkat ut för de som velat utnyttja dem. Falska e-mail har sänts ut i deras namn, i stil med de Nigeria-spam. E-mailen har hävdat att Bayfords velat ge fem slumpvisa personer en massa pengar. Att de vill ge tillbaka till samhället är sant, men inte via spam-e-mail.